Blog Image

Det är inte Ferran som har uppfunnit dessa tillsatser som han säljer(Texturas) och som används nu i alla stjärnkök. Det är har han somuppfunnit i sitt köket pulver som Iota, Glice,Gellan eller Algin. Det är egentligen livsmedeltillsatser som som heter E 322, E 327, E331, E 400, E 406 E 407(Iota), E 415, E 418(Gellan) , E 475( Glice) . Åven Maltodextrion en kolhydratblandning, hittar du i Doping och Bodybuilderkretsar. När man läser hans recept för sin Olivolja spiral ovan – 100 gr E 953, 25 g Glukose, 1,5 g E 473, 45 g Olivolja, 1,5 gr E 475. Det är Livsmedelstillsatser på 103 gr som är huvudingrediensen och Olivolja 54 gr och lite druvsockersom är tillbehören………….Vi an väl bättre att kalla denna skapelse som det E- tillsats spiral……….

Tillsatsmedel E 953 , Isomalt, vet alla läkare kan med doser över 20 gr framkallar ” lös i magen- effekten”. ……………….så äter man ovanstående spiralen ( recept är för fyra – så räcker det för en ”lös i magen upplevelse” fem gånger. Vi talar även här kom upplevelse, konsistens och textur……haha.

I Livsmedelsindustrin använder man E -märkta tillsatser för smak, konsistens för att hålla livsmedel stabil över längre tid. När man köper till Exempel produkter som ” Texturas Adria” finns inte någon dokumentation över tillsatserna reaktioner på kroppen och hälsan med. Men själva Chemiekoncern Merck varnar inför användning av Natrioumcitrat – ”Citras” hos Adria Texturas – som används till Exempel Mango Ravioli, att man kan få problem med irriterande ögon, problem med syreskador i Matstrupen och magen. Man skriver även att vid koncentration av 1,4 till 8 gr dog rattor med en vikt på 500 gr. För Mango Ravioli använder man 1,3 gr Citras ( 4 personer).Stora kocker har gjord, jag gjorde det själv, ”fusionerade Pilgrimsmusslor och Anka genom att använder Transglutamin. För er icke frälsta man ”klistra” ihop olika vävnader och produkter.Med denna vävnadsklister klistra man inom i Livsmedelsindustrin – fetta, och billiga köttrester ihop till härliga biffar. Används att binda ihop kycklingsbitar till dom berömda Nuggets. Eller ännu bättre i ” pizzaskinkan”( där man klistrar ihop sval och all restprodukter från grisen, läggs i form, saltas rimmas och kokas klart i formen. Den hittar du i varje svensk pizzeria………….Även Metilgel är en bomb i köket, det är en blandning av Methylcellulose( E 461) en ytterliggare Cellulosevariant ( E 464) ,blandar man detta med vatten och Natriumchlorid – som är basen i det flesta produkter inom det molekulära köket, så blir det ännu mera bekymmersamt, dessa produkter kan göra att man inte kan ta till sig näringsämnen i kroppen. Kocken använder denna produkt för varm glass och olivoljenudlar…….men det är även en huvudingrediens i olika bantningspreperat………………………..Ät så mycket du vill på stjärnkrogen – och går inte upp i vikt………………en totalupplevelse – med även ”lös i magen effekten”.

Men det handlar samtidigt om stora vinster för den som framställer produkterna. Ett kilo för Adrias ” Texturas Agar ” kostar för Kocken 85 Euro, ett kilo Metil 110 Euro och 1 kilo Gelan 170 Euro. Köper man som grossist direkt från Chemikonzernen få men Gelan ” foodgrade” för 10 – 12 Euro, direkt från producenten i Asien för 1 Euro Kilo. För fyllde man magen med dyr bretonsk hummer och perigordtryffel , nu med Cellulose och billig algextrakt. För oss köpare är det en hemlighet, vilka kemikalier i vilken koncentration som hamnar i vår mat. När man fråga den som producera Texturas eller konkurrent Biozoon(vilken namn), så heter det att allt affärshemligheter. Speciellt Maltrodexin som används mycket – får man inte några informationer om……….ett dopingpreperat…………Det blir enklare, för recepten och för kockarna om det inte vet vad produkten innehålla, bara det fungerar i recepten.

Sjötunga ” Texturas” med innehållsförteckning E953,E335,E449.

hur många skulle beställa denna rätten på finkrogen………. Så bör maträtten deklareras enligt EU- regelverk för användning av livsmedelstillsatser…………….eller skall vi klistra en liten textruta på tallriken…………..TÄNK TILL

Inspiration till artikeln Prof. Dr Werner Mlodzianowski, Stern Tyskland