”Det var nog många som höjde på ögonbrynen i somras när jordbruksminister Eskil Erlandsson meddelade att Sverige ska bli Europas nya matland. Vad menades och varför trodde han att Sverige ska kunna konkurrera med Italien och Frankrike?

Men på många sätt har Sverige redan gått om. Det svenska kocklandslaget kom nyligen på tredje plats i OS. Sedan tidigare har man två förstaplatser på raken att skryta med. Sverige placerar sig alltid högt upp i VM för kockar, Bocuse d’Or.”Brydning från kocklandslaget säger även att Italierna är kass det kommer på 16 plats men är glada.: Källa Restauratören …………….så tyder det på att överskatta sig själva”.

Läser vi ovanstående ledare från en känd restaurangtidning, så tyder detta på självbelatenhet och helt enkelt okunskap. Sverige ett Matland av klass……?? Kom igen ner på jorden, vi vet alla att tävlingar och verkligheten har inte med varanda att göra. Man kan träna vilken person som helst att ”laga samma maträtt perfekt – om man få träna tre år”. Visst vi har fatt toppkrogar i Sverige – man några få går runt ekonomiskt – eller håller i längden innan dessa går i konkurs. Är Sverige ett Matland – hittar jag i varje byn en bagare? en slaktare ?en grönsakshandlare ? – eller en hyfssat krog ? Vad jag hittar är en dalig kebab eller pizzeria utan ambition – ren bukfylla………..Ica och Konsum utan matkänsla och med en kvalitetsmedvetenhet som är bedrövligt…………..I själva matstaden i Grythyttan hittar du sveriges sämsta ICA………..Läs även en tidigare artikel om maten turisterna möter på färjorna från kontinenten. I Italien och Frankrike – hittar jag i nästa varje by mataffärer med känslor och utbud. Bagare, Slaktare – specialaffärer är standard och inte undantag. Sålänge SCAN,ARLA,ICA,KONSUM med sina makt och kontroll styr Matsverige blir vi aldrig an matnation att räknar med. När jag hittar i varje svensk livsmedelsaffär – under hösten färsk viltkött, olika färska svampar – svenska rotfrukter, svenska ostar(även gårdsostar)- 8 olika sorters svenska äppelen och folk väljer dessa produkter som första hands vål, kan vi kalla oss ett matland. En italienare eller fransman väljer inhemska produkter och köper efter säsong. Hittade i Italien förra Julen – inte några sydafrikanska jordgubbar, 30 exotiska frukter och grönsaker – nej jag hittade säsongens råvaror och nästan inte något frysta produkter – i italienska COOP……………det kalla jag kultur.

När vi har återskapad handverkskunskapen hos småproducenterna som slaktare, svenska bagare( det har kommit en bit på vägen) eller andra olika enskilda matproducenter,som förädlar sina egna produkter, så har vi en bas att utgår ifrån. Därifrån tar det ytterliggare en generation, men vi kommit en bit på vägen, Ner sedan dessa mathantverkare – seriös utöver sitt yrke och inte strävar igen efter volym och stora vinster, och nöjer sig med ”lusten att tillverkar och skapa” har vi fattad vad småskalighet innebär.. ……………….men att vi kör om kontinentens matkultur – tar mycket längre tid. Tanken är bra – Eskil – att strävar efter att sätta Sverigepå kartan som matland……………….men börjar först med bönderna – och skapa ett regelverk som tillålter lokalt förädlande av produkterna – lägg grunden för småskalig verksamhet. Sätter stopp för övernitiska kommunala och statliga ”verkt jänstemän” som sätter stopp på varje initiativ genom att övertolka” Bryssel” regler. Ett matland skapas med landets medborgare och landets egna producenter som kräver och tillverkar kvalite………………..inte av några kockar som har tävlad i en typ av matlagning som har inte med verkligheten att göra.