En av de mest omtalade sajterna inom online banking är Mint.com, som hävdar att man har nästan 400 000 användare, hanterar över 12 miljarder dollar i olika transaktioner och förvaltar mer än 100 miljoner dollar av användarnas besparingar. På Mint.com kan användare hantera sina bankkonton, kreditkort, lån, bolån och investeringskonton, etc. Men vad som gör sajten unik är dess möjligheter att scanna igenom användarnas bankkonton och kreditkortstransaktioner för att hitta besparingsmöjligheter, genom att matcha kunden med erbjudanden om nya kreditkort med lägre ränta eller genom att förhandla fram en lägre ränta med kundens nuvarande företag. Samtidigt tar en annan sajt, Wesabe.com ”Banking 2.0” ytterligare ett steg längre genom att anonymisera kundernas data i sitt Wesabe-community. Den aggregerade informationen analyseras för att söka efter mönster och resultaten delas med alla. Man kan till exempel visa kostnaden för en genomsnittlig transaktion för en tjänst eller produkt hos ett särskilt företag, liksom även hur ofta Wesabe-användare återkommer till samma företag (ett tecken på kundnöjdhet) samt hur många Wesabe-användare som rekommenderar företaget.

Det finns många som är tveksamma till bankaffärer ute i internetmolnet. Framför allt kräver kunderna att all data skyddas av höga säkerhetsnivåer. Än så länge pågår dessutom utvecklingen av Banking 2.0 främst i USA. Men när de digitala infödingarna gör entré på arbetsmarknaden kommer de att förvänta sig att även svenska banker erbjuder internetbaserade verktyg för att kunna kontrollera pengarna, precis som Banking 2.0-sajterna. Till skillnad från dagens Internetbanker kommer man förstås utgå från att dessa tjänster är gratis – för ute i molnet är tjänsterna gratis och kunskapen gemensam. Detta kommer att bli en intressant nöt att knäcka för dagens IRL-banker (IRL= in real life).