Likvärdighet – en fråga som politiken glömmer bort
Utanförskapsområden är ett större problem i Sverige än förr………….
Är Sverige ett likvärdig och inkluderade Land där alla medborgare har samma möjligheter till tillgång till resurser och service från staten ?
Min uppfattning är NEJ – systemet har halkats ur det sista årtionden – där särskild till fördel av storstadsområden och till nackdel av landsbygden.
I Storstadsområden har man otrolig många fler möjligheter att kunna drar nytta av det offentliga resurser. Just därför har vi haft en trend att man flyttar till dessa storstadsområden, där tillgången till möjligheter är så mycket större.
Men mycket av det resurser som används i storstadsområden kommer sedan länge från naturresurser från landsbygden. Skog, malm, vattenkraft, vindkraft och välutbildad medborgare (där deras hemkommuner bekostar utbildningen) är resurser som skapas på landsbygden, men där vinsten oftast hamnar i det områden som har mest köpkraft.
När vi ser nu att även resurser inom Vård och omsorg, skola – utbildning, polisen, försörjningsstöd via satsningar och statsbidrag läggs enbart till storstädernas områden och där särskild att åtgärder utmaningar i utanförsområden i närheten till storstäderna – så växer missnöje på lands och glesbygden.
Att närmaste sjukhus, polisstation är tiotals mil från där man bo, att kommunerna i dessa län har att kämpa med att upprätthålla en grundläggande service, skolorna läggs ner, samt inköpsmöjligheter finns på milslångt avstånd, detta ska man bara accepterar. Att Bränslepriser gör det allt svarare att kunna skapa sig ett dräglig liv – särskild för äldre – så förstår jag missnöje och att missnöjespartier rönnar stora framgångar………………….jag kallar det ” det bortglömda medborgare i dagen Sverige”.
I stora delar av Sverige handlar det inte om vem som ska utföra skolan eller vård och omsorg – utan att någon gör det överhuvudtaget.
I stora delar av Sverige handlar det inte om valfrihet – utan att det finns ett överhuvudtaget någon som erbjuder varor och tjänster.
I stora delar av Sverige handlar det inte om vinster – utan att man har möjlighet att överleva på sin inkomst på platsen där man lever, där man behöver livskonstnär med oftast flera jobb att klarar sig.
Vi pratar oftast om utanförskapsområden i storstäder – men utanförskap är lika stor i många andra delar av landet – men dessa uppmärksammas inte – dessa medborgare blir inte hörda. Inte undrar på SD lyckas – man har uppfattat dessa människors frust, besvär och önskan.
Likvärdighet innebär inte likformighet utan det betyder att alla har samma möjligheter och ska få lika mycket resurser från staten, annars står man utanför samhället.