Man kan inte kalla det korruption – men vi har ett utvecklad subtil system i Sverige som bygger på Nätverk, Sfär och klansamverkan hos alla som styr och vill påverkar, där inte alltid samhällets bästa utan där särintressen styr. Något som har blivit enklare att genomskåda via tillgången till mångfaldig information, som har ökat väsentlig det sista 20 åren. Man är inte beroende längre av ”gammalmedia” som ofta har varit språkrör till makteliten. Även idag vet vi att alla mediekanaler inte är helt oberoende – da är det bra att har tillgång till flera kanaler och kunna skapa sig en egen uppfattning.
En Klan är en social grupp, oftast definierad genom släktskap eller vänskap. . Ordet kommer ursprungligen ifrån skotsk-gaeliskans clann. I politiska termer kan det tolkas av personer som har gatt från partiernas ungdomsorganisation till toppositioner idag……
Det Nätverket byggs upp av kontakter som uppstått vid en individs utbildning, yrkesutövning eller som har med en persons profession att göra kallas professionellt nätverk. Det professionella nätverket är mycket viktigt för många yrkesroller, då man ofta använder sitt nätverk för att nå sina mål
Vad betyder offentlig sfär?I vanligt språkbruk avses de verksamheter och platser i ett samhälle som är tillgängliga för dess medborgare vilket står i kontrast till det privata. I andra sammanhang kan offentligheten definieras som bärare av den allmänna opinionen men också som statlig representation.
Det politiska partier och sina stödtrupper från journalister i media, närstående organisationer är beroende av varandra – en slags fakta och kunskapssamverkan. Skriver du bra och förmedlar den budskap om politiska partierna ger via sina pressavdelningar och ifrågasätter inte förmycket – så har du alltid tillgång till alla makthavare. Är frågeställningarna för tuffa eller ger du dig inte som journalist för att få fram fakta och sanningen – så är du obekväm ……….och man ställer inte upp längre för intervju (förutom det är ett känd TV format). Där sänder partiets pressavdelning – heller ett allmänt ställningstagande.
Finns det korruption i det politiska livet i Sverige ?
Jag skulle inte kalla det för korruption – utan mera en kamp om inflytande, att bli hörd och att kunna utnyttjar sitt nätverk. Det är självklart för varje organisation att man vill framföra sina tanker och åsikter för politiken – att föra en dialog eller utöva inflytande utifrån sin ställning i samhället. Ju större du är som organisation desto lättare är det att komma fram – allt handlar ju att inom dessa organisationer finns ju många väljare.
Alla partier kartlägger långt innan ett val sina målgrupper, för att vinna nya väljare särskild när man kanske har tappad tidigare till andra partier. I sina strategier anpassar det sin budskap och sin samverkan till det tänka väljargrupper. Det kan vara offentliga anställda, personer födda utomlands, företagare, frivilligorganisationer, fackföreningsrörelser eller miljöintresserade, olika kön etc. Till och med tillsätter man inför valen nya talespersoner som kan framföra budskapen tydlig – och ställer andra i skugga. Det kallas toppning av laget – gärna med bakgrund inom en organisation som är viktig.
En viktig grupp är Mediafolk (personer som arbetar inom press och media), även dessa har ju självklart sina personliga partipreferenser, där är det viktig att få dessa med på tåget – att man ser dagliga nyhetshändelser ur rätt perspektiv och därmed beskriver saker och ting till partiernas fördel. Kanske vissa frågor handlar i mediaskuggan medan andra som kan kanske skada motståndaren lyfts fram………….Det tillhör spelet
Det kan vara så att man medveten bortprioriteter händelser i Sverige som kan skada ett visst parti, vissa saker som väckte känslor förut göms nuförtiden i små notiser på kvällstidningarna. Även under COVID har man glömt bort det kaos i början av pandemin när gäller beslutsförmåga och beredskap, särskild när FHM i sin rapport till regeringen och MSB visade upp redan 2017 detta scenario.
Politiska partiernas företrädare gillar att skylla på varandra – och kommer man inte vidare eller har ingen idéer för lösningen av utmaningen eller kan inte samarbeta med andra så tillsätter man en utredningen – där resultatet kommer om några år – och man hoppas att frågan inte aktuell eller hett längre. Under min tid inom staten har sett att samma fråga utreds under 30 år av 8 olika utredningar som alla kom till samma resultat – men där man inte gjorde något åt saken utan man alltid arkiverade dessa bra handlingar……………………
Jag tror inte att det finns en klassisk korruption – utan mera ett tjänster och gentjänster – eller att vi är på väg till ett klan- nätverksstyre. Där man drar nytta av varandra helt enkelt. Ett politiskt parti uppmanar att man inom sitt nätverk sprider tex.(händelser val 2018). Om detta parti eller en sådan regering kommer till makten – drar det in alla bidrag och alla utvisas tillbaka till sina länder………denna rykten blev budskap och en sanning inom berörda målgrupperna. ..En annan lägger fokus på att motparten inför igen stora skattehöjningar………och hela nätverket som är beroende av denna fråga lobbar mot samma håll. Ni vet att det alltid handlar om att fånga röster – att det finns inte någon fakta bakom dessa antaganden vet vi alla men budskap och samarbete har ett tydlig syfte. När valet är sedan över blir klan och nätverken oftast kompenserad via indirekta förmåner – har man påverkad tillräcklig många är man ju en duktig influenser och man erhåller inflytande i regeringsapparaten. Men det kan även blir så att man blir lurad – tex. LAS överenskommelser som säker har varit tuff för fackföreningsrörelsen……………….
Så vem ska jag lita på ……………………jag vet inte, men man hoppas att partierna och deras organisationer är demokratisk tillsatta ( inte utifrån klan, nätverk) och deras beslut förankras hos alla sina medlemmar och det har rätt att även säga emot. Och att denna agenda finns dokumenterad i partiernas program. Samt att det själva följer denna agendan och inte lämnar denna för maktens skull.
När vi har just nu det maktförhållanden i Riksdagen som vi har nu – är det ännu viktigare med demokratin. Att utifrån sakfrågor kunna föra en saklig dialog, som är lösningsfokuserad och syfta till samhällets bästa och inte gynnar särintressen.
Där krävs det en förmåga till en saklig dialog, utan förutfattande meningar, lyhördhet, pragmatism och en förmåga att föra en dialog och samtal med alla.