Tävlingsmat – Riktig Mat  – Instragramfood

Nu har Bocuse d `or som korat helt riktig Världens bästa Tävlingskock avgjorts. Under homeoffice, kollade jag med ett öga på upplägget från tävlingen. Där många duktiga kockar kämpar med sina små upplägg och presenterar dessa kreationer på ett stort fat. Fatet i sin tur bärs runt av två stora kockdressade domare på scenen, i syfte att alla skulle ser själva uppläggningen som skulle säker glädja 1900 talets stora frankofila Mästare med Escoffier och Dumas i spetsen. Sedan trancheras och portioneras denna skapelse och läggs upp på tallriken för att varje domare ska kunna smaka på maten – som är väl den viktigaste delmomenten. Jag stoppade tiden och det tog ca 10 minuter från att fatet lämnade köket tills domarna hade tillgång till maten…………………….Hur gott är det men kall mat…………….? Tycker synd om dessa yrkesskickliga kockar som gjort allt för att skapa en visuell och en smakupplevelse. Men det kanske är så att man räknar med att maten ska vara kall – och därmed anpassar smaksättningen därefter. Undantaget har varit Take away maten – som serverade direkt och under lock.

Utifrån ovanstående tävlingsambitionen har vi fatt på allt fler restauranger, med vad ja kallar Instagramfood – där uppläggen är lika minutiösa, och kanske består även av ännu mera duttinutt detaljer än tävlingsmaten. Där råvaran oftast är tillagad sous-vide ( i plastpåse) och sedan bränns av på ytan med en gasolbrännare –  denna maten kommer inte upp i en temperatur som jag kan kalla varmt och där maten börjar dofta och utvecklar smakerna. Om man har tur finns det tillräcklig med varm sås till – så att matupplevelse inte blir ”kalte platte”  eller en kall rätt. När sedan varje rätt har lika många komponenter – blir det svart för mig att ser ett sammanhang mellan rätterna och menyn ( Utifrån mitt syn på matlagningen bör det finnas en stegring i smakupplevelsen genom hela menyn. Jag tror att jag har ganska bra utvecklade smaksinnen, men har svart att tillgodogöra mig sig det kocken hade tänkt sig och han har tänkt på något annat än att det ska ser Cool ut på Instragram, särskild om jag dricker även till ett gott glas vin. Skulle vilja påpeka att jag med en viss erfarenhet av livet skulle önska – att man har ett Vin ala carte – där jag väljer vin och kocken istället gör den passande maten till…………….för att förhöja vinsmaken. Maten kan jag ändra med inte vad som finns i flaskan…….

Sedan finns det riktig mat – mat som doftar, är varm och smakrik med få komponenter. Där jag som gäst inte behöver gör en sensorisk analys av alla 20 små detaljer, för att tycka att rätten är excellent. Det kan även vara skönt att äta en middag med mat i toppklass där menyn är uppbyggd så att man har en smakupplevelse som man kan tillgodogöra sig. Särskild på kvällen när sinnena är lite trötta, maten behöver inte ser ut som i en kokbok ( som oftast fotograferas kallt, även där en särskild teknik) eller som en tavla. Det ska vara snygg, aptitretande och där huvud råvaran ska tala för sig. Som mina gamla läromästare alltid har sagt – max 3 till 4 tillbehör och dessa ska har ett tydlig syfte. När jag lämnar sedan restaurangen ska jag närmaste tiden kunna komma ihåg smakerna av det rätter som jag åt – god mat.

Less is more – och Mat är till för att njuta och inte för att få så många ”likes” på Instagram.  

Tips på ställen med Varm mat utan krusiduller finns säker många men dessa vill jag häva fram några exempel

Brasserie Astoria, Prinsen, Sekt, Tegelbacken, Gammelgården, Franzen