Dags att reflekterar över alla gastronomiska höjdpunkter under 2014

Bästa måltiden och upplevelse under året : Restaurant Ocean Porches Portugal – Mat,dryck och miljö i den perfekta kombinationen. Särskild det lokala produkter och sensationella portugisiska viner.

Bästa viner under året:

vitt: 2011 Chocapalha Reserva/ Quinta De Chocapalha Winery Lisboa, 65 % Chardonnay,35% Viosinho

rött: 2009 Herdade dos Gorus Reserva/ Alentejo Portugal som bräddade en 2002 Chateau Baron De Pichon Longueville till en härlig Lamm

Champagne: 1993 Salon inget snack där inte

Bästa skaldjursrätten.

Norra Hamnen i Lysekil – Hummer och Ostron – särskild pepparrot/dill marinaden till Ostron

Bästa fiskrätten

Saint Pierre med kronärtskocka med en 2011 Conseito från Douro

Bästa tapasrätten

Brässerade vildandshjärtor på Restaurang AG Stockholm

Bästa kötträtten

Välhängd Cote de Boeuf inhandlad hos Coop Extra Enebyberg och tillagade på grillen hemma med en 2005 Spätburgunder trocken “R” Weingut Reinhold & Cornelia Schneider

Bästa efterrätten

Jordgubbar.vitt choklad i olika varianter Restaurant Ocean med 2013 Soalheiro Docil Alvarinho, Winho Verde

Bästa Glass

Grön åppelsorbet hos 18 smaker på Södermalm

Bästa Drinkarna

Sommardrinkar särskild havstornsvarianter Hotel Gullmarstrand

Bästa Service

Strandbaren Vilanrinho, Porches – fiskeläger grillad fisk – skaldjur enkel, bra dryck suverän Service

Restaurang AG i Stockholm

Bästa kockframgång

Emma Bengtsson min gamla elev från Stockholms Hotell och Restaurangskolan nu 2 stjärnor i Guide Michelin

Bästa Vinexpert

Arvid Rosengren Köpenhamn och Jonas Sandberg Fäviken

Bästa upplevelsekoncept

Aveqia – Stockholm,Göteborg och London – David Berggren

Bästa Nyöppnade koncept

Nook Stockholm

Bästa Matbutiken

Coop Extra Enebyberg

Årets Gastronomer

Danyel Couet och Melker Andersson – att hela tiden ser framåt , hitta nya utmaninger och att driver utvecklingen och konceptbyggande till nya horisonter. Ni ligger alltid före och utvecklar är själva och svensk gastronomi

Årets krog i Sverige

Daniel Berlin i Trånas

Årets äntligen syns han

Edgardo Umeres som lysande 2006 på mig, att han ska fokuserar på sina rötter- nästa trender kommer från sydamerika…..Nu finns han där i mitten.

Årets besvikelse

Alla surdegsbageriernas ökade priser ……jag vill inte har styckpris (för mycket luft utan pris per kg).

Årets bluff

Nya kycklings rasen som ska leva lite längre. Det är en broiler typ som är “industriell framtagen” och har inget göra med kvalitet som jag hittar i Frankrike. Vi hade 177 olika hönsraser i Sverige i början av 1900 talet…….Önskar Svenska och inte skotsk

Vad kommer händer 2015:

Det nordiska köket tappar mediafokus(Sydamerika är inne just nu) Nästa trendområden blir öststaterna – där alla produkt foodies kommer att hittar dofter,smaker och produkter som är icke förstörda av EU och internationella regler. Gastronomiska foodies resor kommer att upptäcker Moldavien, Armenien,Bulgarien,Rumänien,Ukraina men även Ryssland en land som kan erbjuder många klimazoner. Lite tillbaka till rötterna och produktionsmetoder från 1800 talet.

Produkter på ingång: inälvor – hjärna, färssätter kommer tillbaka ( särskild baserad på fiskfärs),även hantverksmässiga patéer,terriner och ballotiner. Hantverkskonsten vill kocken visar upp…..Väntar på att kaninen får sitt genombrott på matsedeln.

Dryck

Specialanpassade drinkar till maten är något som jag tror på…… Vem är först?

Pop upp kroger – som kanske ” finns på en strand,eller bakgård under en viss tid där det finns folk för att sedan öppnar någon annanstans men med hög kvalitet.

Stjärnregn i Norden – Michelin kommer att dela ut minst tre gånger tre stjärnor och det blir fler 2 och 1 stjärniga restauranger i Sverige,Danmark, Finland och Norge. Tips finns under ett tidigare inlägg.