Nu är det nästa vecka Bocuse d`Or – svenska restauranger placerar sig bra i tex Michelin och 50 Best( båda säger inte mycket om svensk gastronomi i sin helhet.) Gastronomi är lite mera än finkrogar – Gastronomi handlar för mig att jag ska kunna får en bra, vällagad måltid vart jag än kommer i Sverige. Visst har utvecklingen gatt framåt – och svenskarna har blivit bättre på att sätta krav på krogar och värdskap – men vad är verkligheten ? Idag har vi många bra krogar i stor och mellan stora städer och även på konferensgårdar – samt på ställen där sig ” storstad” befolkningen roar sig på semestern och helgerna. Men.
Jag kan inte få en vettig måltid / höger och vänster om alla motorvägar ….där är det dominans av olika Fastfoodkedjar ( som man i alla fall vet vad man kan får, samt rena toaletter), men det finns även motorvägskrogar som serverar den värsta och katastrofala maten som jag har skadad, det finns färjelinjer tex TT och är en skämt i form av matlagning. Städerna domineras av Kebab,Kina, bedrövliga pizzakrogar, Bensinmackar säljer korvar och rätter ” billig bukfylla”. Och det värsta är att inte någon tänker på fräsch, lokal, hälsosamt mat, jag kan inte ens få en kopp riktig expresso på mina resor längs vägarna i Sverige. Vad ska vi göra ?
Vi måste skapa förutsättningar för att en ny ung generation gastronomer att kunna driva bra ställen på alla nivåer – Fastighetsägare bör utrusta krogar och arrendera ut dessa utifrån perspektivet att man lyfta hela området, skapa trevlig miljö i området – och en bra krog gör att området värderas upp. Vi har många duktiga välutbildade, seriösa gastronomer som bara vänta på att få chansen att visa upp vad det kan( men har brist på eget kapital, och banker är ju tveksamma till branschen)….även på landsorten, även längs motorvägar…….Vi måste tänka om ,så vi kan utveckla gastronomin i Sverige – utanför finkrogs och tävlingshysterin. Vi behöver mera krogar som drivs av unga kompetenta personer som satsar på kvalitet – och mindre krogar som drivs av personer utan kompetens men som tillgång till tveksam kapital. Vi måste tar ett helhetsgrepp och en diskussion samt skapa förutsättningar för att alla dessa unga duktiga personer kan hjälpa oss att skapa ” en riktig gastronomisk Sverige – som består och utvecklas med tiden”.