Green T- House i Peking värd en resa.

Tipset kom från min mentor Eckart Witzigman – över denna upplevelserestaurang i utsidan av Beijing. Bordet bokades av min son – han bodde i närheten – men alla har hört talas om restaurangen men ingen har varit där. Förväntansfullt förberedde vi oss på dagen med ett besök av det nya kinesiska konstnärs och designområde i Beijing( skriver mera om den senare). Som tur tog hotellreceptionen kontakt med Green Tea House innan för att ta fram en vägbeskrivning till Taxin – det behövdes. Vi färdades lång utanför Peking i riktning flygplatsen, sedan genom mörka vägar dels med asfalt och dels vanlig grusväg. Både Taxinföraren och vi tittade på varandra – det ska vara rätt…..Plötsligt ett ”gammalt” industrikomplex – med gallerier sedan en mörk gränd som vi skulle in. Där en liten upplyst skylt på en vacker vit mur som visade ingången till restaurangens område. Vi steg ur taxin och vandrade genom entrén till en innergård där det fanns en vitt upplyst fyrkantig hypermodern palats. Nu känns det rätt – sofistikerad, spännande och helt annorlunda den restaurangmiljön som vi har lärd känna tidigare under resan. Dörrar stora som palatsdörrar öppnas och en restaurangchef i kinesisk grå väl designad modern dress öppnade för oss. Förväntningarna steg ytterligare nästan till extas när vi stag inredningen. Högt i taket, olika matgrupper,ett stort upplyst buffe, eleganta enkla futuristiska möbler och mitt i en motorcykel. Vi visade till bordet – ett långt träbord med plats för ca 15 personer – där vi placerades i ena hörnan- även den andra hörnan fanns platser uppdukade. Ur vita överdimensionella fågelburar kvittrade olika småfåglar sina låtar – välkomna till oss. Den handskrivna menyn på sidenpapper presenterades samt vinlistan på en vit IPAD. Vi bestämde oss för att olika en rätter var ur varje meny kategori – totalt fem rätter – vilken vin ska jag välja…….UPPS det fanns en välsorterad vinlista från hela världen men endast röda viner av olika druvor. Valet föll på en 2009 Cambria Reserve från Julias Vinyard Santa Maria Valley Pinot Noir – en ljuvligt upplevelse. Efter måltiden kunde man konstaterad att vinlistan matchades till maträtternas kryddning och matlagningstekniker…..WOW. Som Ameuse Geule serverade små deg och brödknyten som doppades i en Pesto av grön tee….Sensationellt. Vi serverade päron, kinesisk fetaost,honung och senap i en perfekt balans mellan smakerna. Varianter av krabba med grön tea, saffran och med wasabi. Tryffelsoppa med Shezuanpeppar, Kanin på två olika metoder – klassisk brässerad Gryta – och stekt, småskuren lamm med pickade söt sura grönsaker och kinesisk feta, Ugglymousse, varianter av choklad från kinesiska kakaobönor – som brownie, glass och soppa där man doppade i små risbollar. Samt Green Tea glassvarianter……..Allt detta serverade i en behaglig takt med diskret och uppmärksam stilig service. Restaurangen har inte varit välfylld utan man tar bara emot ca 20 gäster per kväll…..mycket plats finns men en del av upplevelsen ligger i själva den rymliga luftiga lokalen. Att även det sanitära utrymmen en trappa ner är en sensation är ju självklart…..Här är allt genomtänkt till minsta detalj…..Väl värd en resa och middagen har varit ytterst prisvärd på denna toppnivå.

Bedömning totalt.

En restaurangupplevelse av världsklass – där man genomför en vågad balansgång mellan den traditionella kinesiska smakpreferenser och framtidens restaurangupplevelse. Man kan misstänker att ”kineserna” inte är riktig redo för att kunna tillgodogöra sig ”tanken” med restaurangen och dess helhet. Det är lättare för oss andra som redan frigjord sig från ” traditionella restaurangupplevelser av gammaldags frankofil stil. Men Green Tea House förenar elegans,nytänkande av det kinesiska köket med dessa smakpreferenser på en sensationellt professionellt och kompetent sätt. Subtila – finstämda smaknyanser i alla rätter som i förening med regionala produkter och moderna matlagningsmetoder ger en smakupplevelse av yppersta världsklass. Lägg där till den diskreta servicen och miljön så har vi sett in i framtiden vad det ska komma skall i Kinas Gastronomi. Finns det några svara punkter – jo – det ligger långt från Beijings centrum – svart att hitta. Men det är väl så med guldkorn. Sedan gestaltas lokalerna om ganska frekvent – ledd av gastronomen konstnären JinR.