2 nobelpristagare har gått på kommunala skolor i New York

Om man funderar på ifall Kina kommer att gå om USA i naturvetenskaperna inom kort är svaret: Titta på statistiken över nobelpristagare!

En tredjedel av alla som fått nobelpriset är amerikaner. Deras namn finns inhuggna på det monument, gjort av Sivert Lindblom, över Alfred Nobel och de amerikanska nobelpristagarna som står i hörnet av Columbus Avenue och 81st Street i New York. Namnlistan fylls på varje år. Av 2012 års nobelpristagare var tre amerikaner. Jag hade som generalkonsul glädjen att fullfölja arbeta för att få det till stånd i oktober 2003.
http://www.nobelmonument.com/

Flera har uppmärksammat att 2012 års kemipristagare Bob Lefkowitz hade gått i Bronx Science High School – den skola i världen som har levererat flest nobelpristagare, sammanlagt åtta stycken. Förklaringen är naturligtvis att det är en mycket bra skola, med numera höga inträdeskrav. Historiskt sett ligger den i ett område dit många judiska flyktingar med stark studietradition kom under 1900-talet.

Totalt 42 elever från olika kommunala high schools i New York har under årens lopp fått nobelpriset. Hur de fördelar sig på stadsdelar och skolor framgår i denna intressanta artikel.
http://tinyurl.com/b5n8s8o