3 Stjärnor i Guide Michelin i Norden

Förväntningar är stora att Norden får äntligen en eller två restaurangar med tre stjärnor i den anrika krogbibeln Guide Rouge.

Varför är det dags nu för tre stjärnor i Norden ?

I Stockholm, Köpenhamn, Oslo och Helsinki finns nu flera restaurangar som håller absolut toppklass om man jämför deras kvalitet med restauranger som har en-två eller tre stjärnor i krogbibeln.

Det finns nu fler restaurangar som håller en stjärnig klass, i Norden som gör att restauranger med högre rankning måste hela tiden utvecklas sig för att behålla sin särställning bland topprestauragner. En spiral som driver nivån uppåt. Tillgången på duktiga kockar är bra samt att många kockar från andra länder USA, Tyskland, Frankrike, England söker sig nu till Norden för att utveckla sina kunskaper, färdigheter och kompetenser. Foodies – Gastronomiska turister, även kända krögare /kockar kommer nu till Norden för att hämta ny inspiration och kollar upp vad som händer häruppe. Även publiken och gästerna är mogen och redo i Norden för minst två tre-stjärniga krogar .

  • En stjärna – ”en väldigt bra restaurang i sin kategori”
  • Två stjärnor – ”utomordentlig matlagning, värt en omväg”
  • Tre stjärnor – ”exceptionellt bra kök, värt en egen resa

Sverige Här finns det ca 15 restauranger som håller enstjärnig klass och där flera närmar sig nästa nivå. Våra tvåstjärniga krogar känner av konkurrensen och har ännu mera utvecklast mot nästa nivå. Mathias Dahlgren bör och ska ha nu tre-stjärnor , han har visat sin eminenta förmåga att driva och utvecklar sin krog till absolut världsklass. Franzen och Lindeberg ligger på en bra tvåstjärning nivå och kommer nog trycka på om högsta betyget om det visa sin förmåga att håller denna höga nivå över en längre tid. F 12,Esperanto, Mistral, Kock och Vin är mogen för en höjning, samt att restauranger som Volt, Gastrologik ,Operakällaren bör lyftas till ovanstående nivå.

Danmark Noma leda listan i Danmark med även där finns flera nyöppnade toppkrogar som har en enstjärnig nivå bör lyftas ett steg uppåt. Geranium, Relae, Era Ora, The Paul, Kiin Kiin, AOC , är exempel på andra toppkrogar, Genom att utvecklar vidare sitt koncept har Noma nu hamnat i samma nivå som resten av alla tre stjärniga krogar i världen.

Helsinki Årets Gourmetstad där Chez Dominque har utvecklat den finnländska matkonsten och där käre Hans Valimäkki utbildat många talanger som nu öppnar sina egna innovativa krogar många rising stars.

När min Mentor Eckart Witzigmann frågade mig för flera år sedan om utvecklingen i det Nordiska Köket fick han rapporter och tydliga signaler. Många av ovanstående toppkrogar har gästspelat på hans Hangar 7 Restaurang Ikarus , där han inbjuder varje månad världens bästa restaurangar/kockar, detta har blivit en utmärkelse likt stjärnor i Guide Rouge.

Nu är det dags Norden är redo

Noma och Mathias Dahlgren kommer att få tre- stjärnor i Guide Michelin, samt någon av det många enstjärniga krogar lyfts upp till två stjärnor och minst 5 enstjärniga krogar kommer till i Norden.