YH Sill

12 cl matolja,2 cl vittvin,2 cl vatten,½ tsk ättiksprit,1 påse saffran.

1 äggula,2 kokta ägg,2 burkar a 250 gr avrunnen matjessill(Stockholmare bör använda sig av inlagda strömmingsfiler).

1 knivspets hackad vitlök,1 knivspets spiskummin,1 tsk finhackad gul lök,1 knivspets harissa kan bytas ut mot pyttelitet färsk chilipeppar,½ msk socker

Gör så här.

Fräs löken, vitlöken i lite olja utan färg på svag värme, tillsätt när löken är mjuka harissa(chilipeppar) ,spiskummin och saffran. blanda ihop och tillsätt sedan vitvin, vatten och socker. Koka ihop till hälften och låt svalna.

Tillsätt i ovanstående vätska 1 äggula och ättikspriten / mixa med stavmixern, och tillsätt långsamt matoljan. Resultaten blir en gul majonnäs. Skär sillen i små bitar och hacka det kokta löken, och blanda i majonnäsen . Låt står en timme och smaka av sedan med salt och peppar och eventuell lite creme fraiche. Lägg upp på ett fat eller tallrik garnera med till och små ägg av svårt rom eller riktig kaviar

Receptet ligger på EQF Nivå 4.