Att de äldre inte vill eller behöver bli gamla på samma sätt som tidigare generationer har vi uppmärksammat tidigare. Vi lever allt längre och håller oss allt friskare och därmed öppnas nya möjligheter. Så till exempel står pensionärerna för en allt större del av nyföretagandet. På tio år har det blivit dubbelt så vanligt att seniorer startar eget. Med tanke på att 1,6 miljoner svenskar kommer att gå i pension under de närmaste 15 åren finns här onekligen en potentiell resurs att ta tillvara.
En förutsättning för en andra karriär, när den första avslutas med pension, är att man håller sig i fysisk form, och det gör allt fler av seniorerna. DI hade häromdagen ett reportage kring Sickla Hälsocenter där man kombinerar vårdcentral med gym för alla åldrar. En titt på hemsidan visar att den enda grupp som är fullbokad är 90-plussarna! I USA får de spänstiga yngre damernas Pilatesvideos numera konkurrens av otal fitnessvideos för seniorer
Den enda problematiska delen av den här trenden är 100-åringarna som kör bil. Risken att bilfärden ska sluta i diket är tyvärr alltför stor. EU förbereder därför nya, strängare regler kring hälsokontroller för äldre i samband med att det införs ett gemensamt EU-körkort år 2013.