Sveriges bästa kock Danyel Couet – Årets Matupplevelse F12 – Årets Rödvinsupplevelse Ahr 2007 Kreuzberg Pinot Noir Devonschiefer- Årets Vitvinupplevelse – 1987 Montrachet Domaine Romanee Conti, Årets Champagne – 1998 Pol Roger blanc de blanc – Årets Trend Europa Stjärnkockar bryr sig om världen och samhälllet, tyska stjärnkockar samlar in 10 miljoner Euro till att bygga skolor i Sudan(under ledning av Eckart Witzigmann lägger på en summa på varje rätt). Årets citat : Sverige är ett av Europas främsta matländer – har ni aldrig ätit utanför Stockholm-Göteborg och Malmö ? Är vi bäst på Kebab,Pizza och Thaiwook. Årets besvikelse: Slow Food som blir mer en sekt som styrs av italienska överstepräster som bara gör reklam för italienska matprodukter(sponsrad av matindustrin)..och vi hänger bara på. Årets besvikelse två : Kulninarisk Kock på Grythyttan där man ska bli kock med enbart ca 40 praktiska lektionstimmar( 30 poäng 20 veckor med 2 lektioner per vecka) under sin treåriga utbildning. Årets mattrend: Restauranger satsar på enkla råvaror, som förädlas till gudomliga anrättningar. Årets Kock: Christer Lingström som lägger Edsbacka Krog i målpåse – vill leva som en männsika och inte som en av Guide Michelins slavar. Årets kockbok: Rikard Nilsson nya tekniska kocken del 2, Årets Restaurang i Sverige : Matbaren på Grandhotel Stockholm, Årets Matupplevelse F12, Årets Europeiska Kock: Heston Blumenthal inte för maten utan hur han hanterade ”matförgiftningen på hans Restaurant.” Världens bästa kock(a): JinR – Zhang Jin Jie,Green T.House Peking China ,Världens Rising Star 1: Pongtawat Chalermkitichai Restaurant ”Murmuri -Barcelona Spanien.Världens Rising Star 2: Ginaluigi Bonelli, Kee Club Hongokong Årets Usch Trend: Svenska Restauranger har i matsalen mer och mer överstepräster och besserwisser, än Servicemedarbetare för Gästernas skull. Årets skrattdebatt: Delar av det Svenska Kocklandslaget som ” kritiserar ” sina sponsorers produkter , ingen ger bort något gratis- vill man pengar så har man förpliktelser mot givaren. Årets svenska unga kock: Fredrik Larsson som hos koncernen Six Senses lyfter Restauranger i Asien, Årets roligaste gigg: Samarbete med grabbarna på Aptit vid ett Event. Årets Måltid: Middag vid Weingut Meyer Närkels Restaurang Hofgarten. Årets Festmåltid: Middag på Haga Slott i Enköping. Årets absolut sämsta upplevelse: Toaletterna på en av Sverige absolut bästa restauranger – avlagringar, missfärgningar i Toalettstolen. Årets sämsta TV kock: Gordon Ramsey som skrämmar bort ungdomar från kockyrket. Årets bästa TV kock Paul Svensson – som med känsla, hjärta och hjärnan rockar fett, Årets sämsta producenter: Svenska Bönder styrda av LRF. Hoppas på 2010 Mathias Dahlgren och även Norma i Köpenhamn erhåller sin tredje stjärna. Att Mathias tänker mera på sig själv, sin hälsa och att börja leva ett liva utanför krogen. Att Systembolaget behåller sitt Monopol. Att den gastronoiska branschen utvecklas och skapa karriärvägar för unga människor även ur ett internationell perspektiv. Att fler unga människor resa till Europa och lär sig i Sverige utdöande glömda mathandverkskunskaper som att göra ost,charkutierer,brännvin,bröd och annan småskalig mathandverk.