Under rubriken tryffel talas det i uppslagsböcker om den svarta och den vita tryffel som växer i olika delar av Europa, framförallt i Frankrike och Italien. (Den svarta finns hos oss på Gotland och Öland.) Men inte ett ord sägs om att denna underjordiska svamp också förekommer i öknar, i varje fall i Egypten och Syrien, där tryffelskörden blir stor efter nederbördsrika vintrar.Fransmännen och italienarna använder sig av bökande grisar och sniffande hundar för att hitta tryffel, menbeduinerna i den syriska öknen nöjer sig med att själva skärskåda marken, främst under senare delen av mars. En liten upphöjning eller sprickbildning avslöjar den vita tryffel som i symbios med en värdväxt växer någon decimeter under ytan. Den påminner om en potatis men är mycket lättare. Vissa exemplar är stora som små knytnävar. I färsk form håller sig ökentryffeln bara en kort tid, men skivad och torkad nästan hur länge som helst. Khamaya kallar de syriska beduinerna denna läckerhet, som de äter rå eller kokad. Det mesta av skörden säljs dock till uppköpare som i sina pickuper far omkring mellantälten. De säljer den vidare, i första hand till Saudiarabien där tryffel står högt i kurs.(I den franska byn Sorges, i närheten av Périgueux, finns för övrigt ett tryffelmuseum  Källa: Ingrid Borge Den dyngpillande heligheten : och andra märkvärdigheter : Börge, Ingrid: Amazon.se: Böcker