Under Dec månad i år var det 50 miljoner människor som valde att surfa till en eller flera matrelaterade sajter på nätet. Antalet människor motsvarar en tredjedel av USA: Internetanvändare. Undersökningen som är gjord av Nielsen/Netratings visar tydligt på hur engagerade vi är i det som rör mage och gom.

Om sajterna tidigare användes för att tanka hem recept och för allmän inspiration börjar detta nu ändras i enlighet med det som kan härledas till web 2.0. Något förenklat uttryck väljer således fler och fler att besöka sajter som Martha Stewarts eller Epicurious inte enbart för att läsa vad välkända matprofiler skriver om mat utan för att byta recept med grannen eller hitta likasinnade i gourmetsvängen.

Vi vill dela och samarbeta, inspirera och inspireras. Sajterna börjar få bloggytor, communities och olika share-verktyg. Mediaföretag som Time Warner med sin sajt MyRecipies.com hakar på trenden. Sajtens slogan är ”search, savor, share”. Och för annonsörer skapas nya möjligheter. Gränsen mellan ren reklam och redaktionella bidrag suddas ut. Semestertider innebär oftast mer tid för att äta god mat med släkt och vänner, kanske grilla eller hitta rätt råvaror till nya rätter som man provat på resor. Källa: International Herald Tribune