När jag lärde mig matlagningen, jobbade på sjtjärnkrogar använder vi alltid färska kryddor – men endast utomhusodlade och under säsongen. Resten av året använde vi torkade kryddor ………kokade reduktioner med smak – och när vi använder dessa kryddor i såserna – så silade vi kryddorna bort.

Nu har vi färska kryddor året om – växthusodlade på Ekerö eller influgna från hela världen – vilket påverkar miljön – olja för uppvärmning eller transporten. Själv använder jag mig bara av torkade kryddor under höst och vinter – det räcker gott och väl. Bara man vet hur man handskas med dessa torkade smaker………lägg dom lite i olja – stek in kryddorna – väckt dom långsamt till liv. Lägg dom i såserna i god tid – och inte för mycket. Eller lägg dom i lite fond dagen innan…………..vilka smaker – mycket mera intensiv än färska som är växthusodlade. Och mycket mera ekonomisk att hanterad, vi vet att en ask färsk basilika kostar 55 kronor – en liten burk basilica som räcker 10 gånger mera kostar 12 kronor. Gör något för miljön och för krogen ekonomi – använd färska kryddor på sommaren(eller när det är säson) – och torkade under höst och vintersäsongen. Eller använd ”gröna bladkryddor på sommaren” och kryddor som – enbär,alla dom tiotals pepparsorter,muskot,piment,neljkor,saffran, lagerblad under vintern………säsong.