I veckan när jag besökte en av våra skolor i Högdalen – gick vi till ett lunchställe i Högdalen centrum. La Vita – För andra gången – första gången en pasta som har varit perfekt – utan bechamel och grädde – som det ska våra – perfekt. Ett tillfälle kanske. Nu har det varit dags igen…..Ställde mig i köen och läste dagens matsedel med tre rätter – Brässerad Lammlägg med rödvinsjus och selleripotatismos……..69 kr. Tänkte mycket snack lite fabrik – tog salladen, äppeljuice satte mig vid bordet. Sedan kom maten ” alla rätter kom samtidig för hela gruppen”, och vilken mat. En mjäll härlig lägg, perfekt brässerad,fluffig mos lagom storlek – vilken matupplevelse………………Gissa vem som lagade maten och ägde stället – 4 invandrarungdomar glada, pigga och trevliga. En ytterliggare fördjupning i matsedeln – obs det finns bara tre rätter till lunchen – och olika för varje veckodag, bekräftade ambitionen att komma bort från falukorv och pizzaträsket. Årets krog för min ambition-utförande-pris och smak. Så enkelt är det…..Är jag i närheten och de är lunchtid är denna kvarterskrog mitt självklara val ……….det kan även våra så att jag lägger mina besök i Högdalen på tider, där jag chans att äta lunch där. Det behövs inte silverskedar, linnedukar, dyra chateau vad dau – det behövs så lite – professionellt utförande av en ambition att laga god, enkel, rak och ärlig mat. Hurra ! För är som fortfarande stampar i Michelinträsket – krogar som behöver sponsring för att går ihop – och som är överklassens klubb för inbördesbeundran och status, finns här ny guide lista över L.A och Las Vegas……….

Det har även kommit ut den nya Micheliguiden för Bay Area i USA, samt Tyskland, Schweiz och Österrike. Tyskland har nu 11 tre-stjärniga krogar – näst mest efter Frankrike. Mina hemmtrakter Baden.Wurttemberg som är stort som Skane har 7 trestjärninga ,12 två stjärniga och 139 enstjärninga krogar. Manga av dom härliga familjedrivna krogar i små byar med bra priser. Ägaren i köket uppbackas av tre lärlingar -1 års – 2 års – 3 års – ,där kan du snacka om praktisk topputbildning för dig som har ambition matt blir en riktig handverkare – yrkesman. Men det innbär ju att man måste göra ”basic enkel skitjobb – som att skala potatis”. Frågan är ju alltid .vill man blir en teoretiker, som vet hur man skall göra, utan att kunna det – eller att man blir en praktiker som kan göra, men kanske inte vet den teoretiska naturvetenskapliga förklaringar bakom. Som krögare vet jag vilken person jag välja………………..i köket. Men det uteslutar inte att kanske teoretikerna så småningom få även sin praktiska förmågan ,om denne vill även utsätter sig för slit,svett och skitgöra för att öva upp även den praktiska färdigheter. Därefter är man sedan komplett och har framtiden för sig.