Fler och fler av världens främsta kockar lämnar nu tillbaka sina Michelinstjärnor, en tydlig trend, man vill inte vara beroende av villkorliga bedömningar i gammal aristiokratisk, frankophila anda. Har man stjärnor är förväntningar och beroende av media så stor att det kräver otroliga investeringar och låg avkastning – eller som sagt det blir förluster och fel typ av gäster. Sist ute är nu den kanske allra bästa franska kocken och fixstjärna på den gastromiska himmlen just nu i Frankrike, den bretonska fisk och kryddspecialisten Olivier Roellinger som i fredags lämnade tillbaka sina tre stjärnor till Michelin. Han stänger sin restaurant ” Maison de Bricourt i Cancale den 15. Dezember. Han har kvar sin andra restaurant ” le Coquillage” i Chateau Riechaux utanför Cancale. Enklare rakare folkligare……. Det började med Alain Senderens i Paris för 8 år sedan – och fler och fler gick samma väg sedan dess – den unga generationen satsar inte på stjärnor , utan bra mat och nöjda gäster, och bra lönsamhet. Ett sundhetstecken. Fråga till Mathias Dahlgren……….när hade du sist en veckas ledighet och tid för din familj ????? Tänk om du inte är på din Krog – Michelingubbarna är där och det blir en liten miss – fisken har inte 49 grader utan 50………..ingen stjärna………………..var finns mänskligheten – var finns livet ? Mycket stark av Christer Lingström i Sollentuna som lämnar över Edsbacka krog Sveriges enda tvåstjärniga restaurang , för att satsar på sin nya Bistro i Strängnäs – enkel mat – han vill jobba som vanlig kock.Det är livet och du kommer att trivas …..Vi får väl ser hur gubbarna på Michelin gör………..Samma personal,samma högklassiga mat, samma lokal – men det kommer kanske tar bort en stjärna för Edsbacka just för personkultens skull……….och kvoterar kanske den andra stjärna i Sverige till Mathias Dahlgren……………jag kan bara gissa – det här handlar om politik. Ni visste väl att det flesta Michelinbedömare är gamla kockar över 55 – 65 år – engelska, franska och tyska herrar som ur socialkonstruistiskt perspektiv tillhör 50 talisterna, med värderingar som är inte aktuella idag. Själv upplärd i dom fina salonger………..och vet vad som är rätt. En middag på en två och trestjärning krog kosta just nu mellan 250 och 300 EURO utan dryck……..det inte för oss – utan för ”finansvalperna,aristokrater,VD mer stora pensionsavtal och skojare som blaser oss skattebetalare”. Det här ett sundhetstecken att det bästa kockar inser att ”stjärnor och medaljer inte allt” att man måste leva och har tid för sig själv, och inte bara satsar allt på sin energie för att behålle ”några stjärnor”. Som jag brukar säga -en fotballspelare spelar championfinal en gång om året om all klaffar, på en stjärnkrog är det Championsfinal – varje lunch och kväll – missar du så tappar du stjärnan, och därmed kommer en negativ trend med mindre antal gäster – vem vill äta hos en ”som tappad stjärnor”. Som sakt smak är även alltid en tolkningsfråga….