Han är på god väg mot en andra stjärna och ständigt hyllad av branschen. Nu blir stjärnkrögaren Mathias Dahlgren adjungerad professor vid Restauranghögskolan i Umeå. Som tillhör Umea Universitet…»Det går inte att få någon med så mycket starkare meriter«, säger Restauranghögskolans föreståndare Lars Lövgren .
Lars Lövgren hoppas att utnämningen ska vara i hamn så snart som möjligt. Mathias Dahlgren kommer i rollen som adjungerad professor ha flera funktioner.
»Han blir ett värdefullt tillskott för oss, en stark kraft både i undervisningen och som kontaktskapare«, fortsätter Lars Lövgren. Efter Klötzke – och alla andra praktiska lektorer det blir nog en hel del………….är tyngden i denna utbildningen tydlig praktiskt och fokuserad att ”locka” via praktiska stjärnor till sig studenter.

Mathias Dahlgren kommer bland annat svara för praktikanter på sin självbetitlade restaurang och medverka i marknadsföringen av Restauranghögskolan vid Umeå universitet.
Rekryteringen bekostas med externa medel och beräknas bli ett treårsförordnande. Det är verkligen hedrande för Mathias att kunna delger sina kunskaper för studenter som är framtidens gastronomer.

Men som jag skrev tidigare är jag tveksam över all yrkespraktisk undervisning på en Universitet. Både Umea och Grythyttan bör fokusera på vetenskapligheten i vidare perspektiv på branschen som ledarskap, ekonomi, genus, livsmedelsforskning, produktutveckling, marknadsföring och konceptutveckling.

Fläsket skall stekas på krogen eller på en yrkeshögskola…………….allt annat är konstgjord andning för att rekrytera studenter. Saknar vetenskapligheten……..vi är nog tillbaka till ” den gamla ”mästarläran. Alla dessa mästarkockar har otroliga kunskaper och ett genuint kunnande, ingen kritik mot detta. Men vetenskapligheten är något annat……………..och när få vi den första professorn för Service och mötet…………………….där har vi ju en ”bättre” vetenskaplig bakgrund. Men som sagt alltid är det alla dessa kockar som styr………..(Genus – män)