Det finns en Europeisk Kockförening Euro-toques, där man blir invald av sina kollegor – Föreningen grundades under 70 talet och har idag ca. 3000 medlemmar i hela Europa. Föreningen har sina ”matriklar” och sitt syfte att använda lokala produkter, verka för lokal särart etc läs mera på http://www.euro-toques.com Meningen är att Euro-toques skall vara med att påverka EU-parlament och arbetar för mångfalden av produkter .

Nu är det krig igen på alla fronter – den spanske Euro-toques president – vill att Euro-toques inte skall använda kemikalier i maten(Texturas) den franske presidenten tycker att de är ok ,men man bör skriva det på matsedeln.I vissa recept finns 103 gr kemi och 45 gr naturliga ämnen ? Tyskarna vill inte betala avgift till Bryssel – en stor del av medlemsavgiften måste sändas till Bryssel -(det vill inte stöder byrakratin) pengarna går till flott representation och fina middagar, samt att föreningen arbetar mer och mer med sponsorer, och blir beroende. Nu har Bryssel krävt att man sparkar den tyska presidenten( visst en kontrovers person- men han har lyckats – klart är att tyskland har mest medlemmar som bör sända 300 Euro x 1500 medlemmar till Bryssel. Bryssel vill kommer åt Pengarkistan det har en finanskris – bara 3 länder(säker är Sverige med) betalar till Bryssel. Samtidigt som tyska Euro-toques syns mycket, och gör mycket för sina medlemmar och är med i alla sammanhang. Medlemmarna få verkligen valuta för sina medlemspengar i form av marknadsföring. Eller är det så att Tyskarna, som även ”har hand om den nationella Bocuse D´ Or uttagningen i Schweiz,Österrike och Tyskland – har lyft upp den franska fuskfrågan ,som Danmark per film upptäckte till dagsordningen. Fransmänen har ännu inte kommenterad detta ? Darför tycker det flesta medlemmar att han skall vara kvar……. Men det handlar väl som alltid om nationella särintressen – gubbar emellan.

Nu har tyskarna tillsammans med 32 andra länder grundad World-toques, för att många länder har tröttnad på gubbvälde i Bryssel. De hela liknar en annan europeisk förteelse – som har med musik att göra.

Även i Sverige finns Euro-toques – men har ni hört talas om dom -vad gör det i olika sammanhang………………………oj da. Jag har varit medlem – men har en vilande medlemskap – som jag kommer kanske att avsluta. Det händer för lite – för det 2000 kr i medlemsbidrag. Far medlemmar valuta för sin medlemsavgift ? Men visst de är kul att har en skylt på vägen och en flagga på kragen till kockrocken. Titta man tillbaka så har Euro-toques varit först med ekologi,närproducerad och nationell särart, men inkompetenta presidenter i internationell och nationella föreningar har inte förvaltat arvet. De är nu istället praxisgemenskaper som lovorda sig själva, driver sina särintressen och har lämnat över fältet till Slow Food som Eurotoques företrädare( i Le Figaro)kollar en rörelse likt Scientologi – krykran, gubbarnas avundsjuka.

Slow-Food har tagit över fokusen och leder opinionen – och påverkar människor och debatten. Euro-toqoues måste vaknar till och blir aktiv, fokusera på sina ursprungliga mål och syften. Bråket handlar innerst inne väl mest om det gamla nationella skäpphästar-En del länder har insett att SLOW -FOOD som har sina rötter i Italien, har tagit greppet i makten som oponionsbildare inom matfrågor ,den frankfofila falangen har blivit omkört igen. Det är bara att konsteratera att kockar som är uppvuxen – i det gamla systemtet – bör stanna vid spisen, och överlåter folk med mediakunskap och framtidssyn att skapa medialt intresse för matfrågor – kockarans kan finnas med som en ”garnityr med sina höga hattar” i processen men inte mera. Vid en snabb koll på Svenska Euro-toques krogarnas matsedel(28.05.2008) är det bara trygg hälften som följer regler i matrikeln.

Den just nu är den hetaste föreningen i Europa – som verkligen satsar ” Le Jeunes de Restaurateur de Europe ” har egna utbildningar för unga kockar, seminarier är aktiv och påverka nationella och internationella politiker. Blir man gubbe( över 40) så blir man därefter hedersmedlem utan rösträtt.

Fortsättningen kommer säker i denna pajkastningen på hög nivå

källa: Frankfurter Allgemeine, Le Figaro, ahgz