Nyheten om stjärnan i Prag har fått stort medialt genomslag i Tjeckien. Allegro ligger i Four Seasons Hotel i Prag och erbjuder mat av italienskt snitt.Guide Michelin välkomnar också polska Krakow in i guiden, utan stjärnor men med många omnämnanden. Östeuropa utvecklas snabbt, konstaterar Guide Michelin i ett pressmeddelande. Som sagt – säker inte något tjeckisk mat…………….

I Grekland kan man stoltsera med sin första restaurang med två stjärnor. Det handlar om restaurang Spondi i Aten, med franske kökschefen Arnaud Bignon i spetsen. Säker inte någon grekisk mat …………….
Bland huvudstäder i Norden behåller Köpenhamn sin ledarposition mätt i antal stjärnor, även om Sverige som land har fler än Danmark. Inte oväntat behöll Noma sina två stjärnor. Ny på den köpenhamnska stjärnhimlen är Rasmus Kofoeds Geranium som snabbt fått ett erkännande. Restaurangen öppnade i april förra året.Den thailändska restaurangen Kiin Kiin i kvarteret Nørrebro har fått en stjärna vilket gör den till den första asiatiska restaurangen på det europeiska fastlandet med en stjärna.Tredje restaurangen med en ny stjärna i Köpenhamn är Paustian v. Bo Bech som är inriktat på molekulär gastronomi. I övrigt känner vi igen listan över krogar med en stjärna från förra året: Ensemble, Kong Hans Kaelder, Formel B, Era Ora, The Paul, MR och Sollerød Kro.I Oslo är det mest anmärkningsvärda att Eyvind Hellstrøm och hans Bagatelle mist en av sina två stjärnor och detta för andra gången – det blir tufft att få den tillbaka i närmaste framtiden.. Två nya restauranger har dock fått varsin stjärna: Oscarsgate och Haga. Bland de övriga med en stjärna känner vi från tidigare år igen Statholdergaarden, Le Canard och Feinschmecker.

I Helsingfors har två nya stjärnrestauranger tillkommit, Carma och Postres. Chez Dominique behåller sina två stjärnor och Demo behåller stjärnan som den erhöll förra året. Däremot tappade klassikern GW Sundman sin enda stjärna.

Reykjavik har inte besökts av Guide Michelin.

OBS för Vinnördar

Öppnade ur min källare en 1982 Beringer Knight Valley Carbenet Sauvignon- det finns ytterliggare, två flaskor ————underbart…………mörka körsbärstoner – doft av läder,svett,körsbär inslag av lakrits. fortfarande syre kvar,rund och mjuk – perfekt tillstånd . Anmärkning – Korken har fortfarande spänst och har varit i perfekt tillstånd. Ett helt underbar vin. Serveras till en lammrack med en rödvinsås med smak av dill – samt en hederlig gammaldags fransk potatisgratin – därefter en härllig Comte med heminkokt plommonsylt med kryddpeppar. Enkelr och gott……..

Närmast väntar – några 75 or Cheval blanc, Beychevelle, Talbot, Giscours, Margaux samt en spännande Opus One 1981 vågar jag ……………….på en fredagskväll. Beringer gav mersmak – att njuta på en fredagskväll – bara sådär utan speciellt anledning……..