Robert Parker gäller som världens främsta vinkritiker – när han sätter sina poäng så ökar värdet av flaskan till minst det tredubbla. Nu är det en skandal per gång – hans medarbetare i många år Hanna Agostini anklagar honom för fusk och gynnande av vänner och bekannta. Många har varit tveksam till Parker förut – en amerikansk Advokat som flyger in till Bordeaux eller andra vinområden – provar upp till 90 viner per dag – och flyger sedan tillbaka till Maryland och bestämmer prisutvecklingen av världens viner. Bara han skriver om vingården, så ökar priset till det dubbla enligt en fransk Institut för marknadsforskning. Robert Parker är sedan länge tillbaka världens vinpåve, så när Gud man kan blir.
Parker som har sin näsa försäkrad till 5 milljoner dollar –och har en 100 poäng skala. I TV har han uttryckt . att han kann påverka varje vins reputation i alla världsdelar. Nu skriver Hanna Agostini som har varit anställd hos honom från 1985 till 2003 i sin nya book – „Robert Parker – Anatomie av ett mythos“ , att hans provning förbereds av grossister ur hans vänskapskrets – tex Dominique Renard, Jeffrey Davies, Bill Blatch eller speciellt Michel Rolland – som är är „Flying Winemaker“. Grossisterna lämnar viner till Parker ur sin sortiment och profiterar sedan av prisökningen. Speciell hans vän Michel Rolland är viktigt för Parker – han trimmar vinhus och vingårder in på Parkers smak och tar bra betalt för detta. Han är konsult för vingårder i hela världen – för att hjälpa dessa vingårdsägare till en bättre kvalitet(parkersmaken). Tex gav parker ett bra betyg till „Latour-Martillac“ 90 poäng under en tidpunkt där flaskan inte hade tappats på flaskan.

Parker är även gudfader till många av det kända vingårdsägarnas barn eller barnbarn. Samt att det är självklart att hans intimiste vän Alain Raynaud – som central figur i denna skandal, är kontaktperson för det franska vingårder –och länken till Parker.

källa: le Figaro