Visst är det kul varje år med White Guide, Michelin etc,veckorna innan är alla krögare, kockar och dylikt folk mycket nervösa – till och med under hela året är det många som i sin utformning av menyer och service tänker på alla Guider.

Men för vem är dessa guiderna egentligen – är de för vanlig folk ? Eller finns de mera för en grupp människor, som har ett välfylld konto och har våna att uppträda i denna elitära sammanhang.

Tänk på följande scenario – Jag beställer en flaska chablis för att jag tycker det gott ,till min Oxfile – som jag gärna vill även har välstekt och helst med pommes frites.

Det blir det stora samtalsämne bland personalen i fikarummet – vilken kulinarisk idiot vi har fatt – stackars människa. Jag blir säker ihågkommen.

All denna ceremoni och elitära tänkande har sin ursprung i det franska feudalsystemet vid slott och gårdar 1700-talet. Där det rika och fina folket(känns det igen), som visade sin ”högre” kultur, genom att införa regler och system, för att utesluta vanlig folk. När efter revolutionen ,dessa anställda inte hade några gäster (fina folket)kvar,så överfördes ritualen till restaurangvärlden – och som sedan togs som värdemätare av den franska Guide Michelin nuvarande Guide Rouge. Man behöver inte göra en socialkonstrukistisk analys enligt Burr – för att konstatera att ränderna än idag,inte gatt ur i alla restaurangguider. Alla har idag fortfarande sin grund i den frankofila traditionen, stött av alla gastronomiska (kompis)akademier ,som befolkas av likatänkande praxis och tankegemenskaper.

Vad vill jag säger — Lägg mera tyngd på njutning med alla sinnen – det skall vara rolig på restaurangen (lär är av F12 gruppen). Ta bort alla dessa besserwisser om mat och vin, som lik begravningsentreprenörer smyger runt bordet och verkligen ”passar upp dig” att du inte gör fel och tar fel gaffel eller att du inte skrattar. Även ett ökade inslag av CSI-syndromen som har kommit till vara restauranger – personalen bekräftar via sina långa föreläsningar om mat och vin, sin överlägsenhet gentemot oss, och gör oss ännumera ledsen för att vi inte förstår ”fikon”språket som är gängse i dessa yrken. Ta bort alla extrema dyra utensilier – christoffle Silverbestick – handgjorda glas – hemvävda dukar och kostar på dig ett leende och mänsklig värme och mjukhet. Det kostar mindre i investeringsskedet och ger lägre priser i längden.

God mat är en rättighet för alla människor – även White Guide eller Guiderna måste tänka om, det skulle kunde vara en förebild – och bedömmer ” mat för alla” våra lunchrestauranger, skolkök,så skulle de hjälpa hela befolkning att hittar bra matsituationer.

Matkulturens vagga kommer från mellanöstern, där maten är basen för ett möte mellan människor – enkelt och okomplicierad – via Alexander den Store och Italien hamnade den sedan under 1600 talet till det franska feudalslotten – det är italienska kockar som skapade det franska köket……………….har aldrig varit på en trakig italiensk restaurant.

Jag vill tackar Melker,Danyel och gänget på F12 gruppen som har hittad i alla sina koncept traden – att mötas och har rolig……….Detta kollar jag nytänkande,inovativ och helhetstänkande, inte när några kockar i sin strävan på inbördes beundran hittar på nyskapelser – som rent av smakar sk……….och kollar detta nyskapande, men smakupplevelsen är ju individuellt.

När sedan gästerna och den egna personalen i brist på kritiskt förmåga, och att man inte vågar kritisera gudar, inte säger ifrån, så blir konskvensen skrämmande. Jag har inget emot nyskapade, utfört med kunskap,gediget hantverk och självreflektion.

Kanske visar en löpsedel -att kära Mona måste efter en födelsedagsmiddag ä,ter sig upp på restaurangen med stora M. Detta händer mig mer och mer ,efter har ätit en 3-rätters för 800 kronor som är hos en vanlig lantagare 2000 kronor brutto dylikt 10 % av månadslönen – om jag bjuder min käraste blir det 1600 kronor – lika med 20% av månadslönen. Priser blir högre och portionerna mindre…………….

Kanske handlar det helenkelt om att, vi fattiglappar skall inte få njuta av mathantverk och god service – det är bättre att vi hålls utanför det fina kretser.

OBS är inte en vänsterpolitiker, men känner att mat,möte är grunden till människans välbefinnande.