En kock är en person vars yrke är att självständig laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna men vi gör ingen skillnad hen är köksmästare
De flesta kockar arbetar på restaurang eller i storkök, överallt där det krävs professionell matlagning för att skapa en måltidssituation. Tidigare jobbade man efter en tydlig rangordning och uppgiftsfördelning som kommer från Escoffiers tiden ( en första stjärnkocken under 1800 talet som implanterade sitt system i hela världen och gäller fortfarande på stora ställen)
Till kockens klassiska arbetskläder hör en hög vit mössa, oftast vit rock, förkläde, släng (kökssläng) och ofta rutiga byxor. Den höga mössan och vita färgen är dock ovanlig nu för tiden och har ofta ersatts av en låg skyddsmössa eller bandana, och alla härliga färgkombinationer av yrkesklädsel som matchar nutid. Men det viktigaste att man har en stolthet och klädd sig prydlig och snygg. Själv gillar jag inte när domare i ungdomstävlingar kommer i färgade träningssko, slarvig klädsel och ej huvudbetäckning – när själva eleverna är välklädda. Hel enkelt respektlös mot sitt eget yrke.
I Sverige ges en grundläggande utbildning till kock inom ramen för Hotell- och restaurangprogrammet vid gymnasieskolan eller på yrkesvux. Det finns även en mängd andra utbildningsmöjligheter. Många av världens bästa matlagare som visar trender och utveckling är autodidakter (självlärda) och är duktiga att utmana skråväsendet som gärna vill styra allt.
”Kändiskock” är en beteckning som ibland används i media för att beteckna en särskilt framgångsrik kock, till exempel någon som rönt framgångar i matlagningstävlingar eller arbetar på/äger en välrenommerad krog eller restaurang. Men skall inte blandas ihop med ”Stjärnkock”, vilket är en kock som är ägare eller ansvarig köksmästare för en restaurang som har en eller flera stjärnor i Guide Michelin.
Nu finns det andra grenar som ”Tävlingskock” en eller flera matlagare som har specialiserat sig på att tävla i matlagningen – denna matlagningen är inte fokuserad på att serveras till gäster utan till en Jury som oftast består av yrkesbröder från skrået som även kan består av kändis- stjärn och TV kockar. Konstig nog är dessa rätter oftast så komplicerad upplagt att det både kall och doftar inte……påminner mycket om det fantastiska fat som serverades på kalla bufféer på 1800 talet. För mig är detta ett sidogren som inte visa vem som är den bästa kocken och lagar godast mat.
Sedan finns det ”TV kockar” – många av dessa ovanstående kockar syns i TV rutan – det finns väl ingen Mediakanal som inte har en sådan matperson. Det kan vara allt från stjärnkockar till självlärda duktiga eller glada amatörer som vill visa upp sig och sin matlagningsstil. Att Sveriges Mästerkock är en tävling för amatörer – betyder inte att det är professionella kockar, utan där behövs är även personliga egenskaper som är viktiga att passar in i programformatet.
Sedan finns det Mat och Vinprofiler – som inom media och Tv tycker och uttryck över vad det själv tycker är bra och mindre bra.
Vad vill jag säga – inget annat yrke har så många ”tolkningar” som egentligen inte har med den grundläggande yrkesstoltheten och kunnande att göra. Man glorifierar ett yrke som i grunden handlar bara om att laga bra mat utifrån gästernas behov. Alltifrån njutning till att den vederbörande är hungrig. Kroppen behöver bränsle. Att helt enkelt göra ett bra jobb och laga god mat.
Mina ”BÄSTA KOCKAR ” är dessa som varje dag varje lunch och middag skapa en måltid för betalande gäster utifrån det kunder och det förutsättningar som finna gällande råvaror, lokaler man har. Gör sitt bästa och bidrar till en bra arbetsmiljö ,ed medarbetare som därmed ger gästerna en helhetsupplevelse. Viktig är att bidrar till en Teamkänsla och ser till att verksamheten går med vinst – på alla nivåer – från Pannbiff till Duva och gåslever.
Tänk om varje duktig hantverkare skulle så mycket uppmärksamhet som dessa kockar……………..och trots denna uppmärksamhet väljer mindre och mindre utbildar sig till detta yrke.