Det där med bostäder och segregation –

Såg i SVT en debatt som bostadsbristen och segregation i Sverige och där särskild i storstadsområden. Det dags att lyfta blicken – människor drivs oftast att umgås personer som har liknande värderingar och kultur. Det kan vi även ser historisk när vi tex tittar på det stora invandringsländer tex  USA där folkgrupper med samma bakgrund etablerade sig i enskilda stadsdelar eller även olika delar av landet. Även det invandrade tyskar, walloner, italien – bosatte i sig oftast i samma områden – där det fanns bostäder att hyra och där man kände en samhörighet i det stora länder – Det gäller även tysktalande kockar som oftast umgicks med varandra – samt finländare.

Även i nutid ser vi att svenskar bosätter sig i Spanien, Frankrike, Portugal i bostadsområden som är ” vi skulle kallar det segregationsområden” – man pratar oftast inte landets språk och därmed umgås man med personer med samma bakgrund i särskild ”klubbar” och via aktiviteter ( golf,boule, middagar, utflykter).

Det vad som gör saken mera komplicerad att tidigare hade man ett jobb (eller flyttade hit via jobb) och därmed blev man ganska snabbt självförsörjande och hade ”möjlighet” att flytta till ett bättre område, rådhus, bostadsrätt eller villa. Nu står många utanför arbetsmarknaden och är bidragsberoende – men det betyder inte att man inte drivs socialt i dessa så kallade utanförskaps områden. Det känns ju lite mera som hemma och trygg i det främmande landet, där man inte utan jobb inte träffa mer folk.

Att flyter därifrån om det skulle finnas tillgång till flera bostäder – skulle ju kännas utmanande – vi ser ju i det tidigare industristäder – att människor bor kvar i det ”kända” även om det har det gott ställd, har ett fast jobb och inkomst och trivs. Man har satt sin rötter där – det först andra generationer som har längtan att flyttar därifrån – men inte för långt man vill ha nära till sin släkt. Samma ser vi i andra länder i Europa och USA Kanada men det även en historisk fakta.

För många som kom hit under det stora flyktningsströmmar är ju standarden i det svenska bostadsbeståndet väldigt högt – samt att man oftast har hjälp med att kunna betala sitt boende. Att man tar vara på sin hemlandskultur tillsammans med sina landsmän är självklart – det gjorde även svenskarna som flyttade 1800 talet till USA. Kanske värderar man en stor fin bil eller smycken värderas högre som statussymbol än en villa, båt eller annat. Men det är en annan fråga vad man lägger sin inkomst på………eller tar lån och köper saker förr.

Det är klart att det svart att komma in på bostadsmarknaden om du vill köper något som passar Dig, där hade en deltagare en poäng – han studerade, jobbade extra och sparade och tillsammans med sin tjej fick det ihop till en kontantinsats – samt att banken såg att det hade seriös inställning till sin ekonomi. Det gjorde inte några stora resor, köra inte några stora bilar, men det bodde under en tid hemma hos sina föräldrar. Det handlar alltid om vad man prioriterar – själva reste jag och min fru i unga år jorden runt – innan vi bestämde oss att köpa ett bostad och börja lägger pengar på bostadskarriär (svärfar skakade på huvud men gav oss rätt innan han lämnade jorden).

Vi bör belöna sparande till bostaden mera – ISK är en bra sak, men mera sådant och att låna för konsumtion bör inte kunna föra till ränteavdrag – utan bara boendet.

Att konkurrensen när det själva byggande mellan bolagen är nästan obefintlig – och att det finns för lite kvalificerad arbetskraft till förfogande – gör byggande orimlig dyrt och kvaliteten så där. Även detta är en komponent i den prisuppgången som har funnits det sista 20 åren. Subventioner gör bara att det stora aktörer blir mera lönsamt……..

Som sagt bostadssituation är en komplex fråga där man verkligen ska tänka och där finns inte något kvickfix eller snabba lösningar. Korttidshyror i lägenhetshotell, där man bor på tre-månadskontrakt – är en affärsidé som vuxit fram ur bristen. Särskild intressant för det som kommer hit på jobb kontrakt ( det har ett jobb och inkomst) och inte vet hur längre det ska stanna. Där finns en spännande statistik https://tillvaxtdata.tillvaxtverket.se/statistikportal#page=72b01aa0-1d4a-425c-8684-dbce0319b39e  Att Litauen och Indien står för det flesta utländska gästnätter i min kommun Sollentuna –  Byggarbetare – och IT experter i Kista bekräftar detta antagande……

Det upp till varje människa att avgöra hur man vill bo, vad man prioriterar – utifrån en kortfristig och långfristig perspektiv – det viktig är att man har en valfrihet – det denna plattform är ett arbete och att man blir självförsörjande.

Där finns en drivkraft.