Portugal ligger inte på topplistan när det gäller gastronomiska upplevelser ännu – men där har det hänt någonting. Bortom charterturisterna – vanliga ”krogar” finns det särskild i närheten av Porches en kulinarisk tempel. I mitt en högklassig semesteranläggning Vila Vita Resort finns det tvåstjärniga stjärnskottet Ocean – med den konstnärliga köksmästaren Hans Neuner som gör en matupplevelse till ” the Art of Dining”. Detta i i konkurrens med Vila Joja och Dieter Koschina 12 km därifrån i Praia de Gale – tillsammans har det två stjärnor var där Hans utmanar altmästaren på Algarve. Både trissar upp varandra – och det är bra genom att båda driver utvecklingen och håller absolut världsklass – tre stjärnor väntar runt hörnet. Men nu till min upplevelse på Restaurang Ocean .Från entre till anläggningen får man lift med en Golfmobil till själva restaurangen, en villa i en vacker trädgård med sagolik utsikt över havet och klipporna på Algarve. Det viktig att beställa bord i god tid endast 40 platser finns tillgänglig för en upplevelse av härlig gastronomi. Ett bord på terrassen i ljumma sommervinder där man endast bruset av havet ger bakgrundsmusiken för att kunna njuta. Ett glas champagne till Aperitif är inte Husets utan just en Salon från 1993 – som just nu sagolik passar till en karavan av 4 olika kalla och varma Ameuse Geule – varje enskild en sensation i smak, doft och optik. Den ytterst kompetenta servicen förde oss genom kommande menyn – med exakt den information som vi behövde och inte mera , skönt att slipper all prat som man numera hittar på många restauranger av toppklass. PERFEKT. Den mycket kunniga sommelier blev ännu gladare när vi önskade endast portugisiska viner till Menyn. Självklart plockade han till varje rätt en perfekt matchande vin – ur Portugals skafferi – dessa viner en överraskning för mig – som gör att nästa vinresa kommer att går till Portugal. Denna kväll ligger i topp bland mina restaurangupplevelser i världen – där närheten till lokala produkter, högklassig hantverkskunnande i köket och matsalen, kökets egna stil en bra balans med innovation i smaker och tillgång till ny teknik gör att varje rätt är en sensation, men även i sin helhet har en tydlig linje. Köket behöver inte skapa sensationer via olika tekniker, serveringsfat och former utan maten och smaken talar för sig själv.Matsalsarbete är diskret av hög klass – och lyckas som få kan idag att ger information, service utan att bli påträngande – njutning för gästerna kommer i första hand. Tre stjärnor i Guide Michelin och fem av fem in min Guide – Tack
Efter dessa härliga Ameuse Geule
Kall fräsch Mandelmöjlk underbar konsistens – skapa en upplevelser att sitta bland Mandelträd
Variant av Bacalao – torkad torsk – små läcka Chips….
Tonfisktartar i vattenmelonring med riven Gåslever – en kulinarisk highlight det kombinationen särskild med champagne Salon 1993 – lyfter till himlen.

kom nu följande rätter
Atlanthummer/Citrusfrukter från parken / vit pumpa och gröna mandlar, serveras i två delar – hummerklon ångad över limeblad vid bordet
2011 Anselmo Mendes Curtimenta Alvarinho Vinho Verde
St Pierre/ Kronärtskocka/Baby Squash/Datarini Tomate
2011 Conceito vitt/Douro en sensation

Drakhuvud/ Baby calamari/Paprika /Oliver – en subtil mera klassiskt smaksättning som är av aller högsta klass perfekt smaksatt.
2011 Chocapalha Reserva /Lissboa Oj Oj Oj vilken kombination av mat och vin

Carne de Proco a Alentejna/ Svart gris Sauce av Kohl,Musslor och Äpple en rekonstruktion av Nationalrätter på Algarve kvällen sensation, samma smaker som jag åt dagen innan på en Husmorskrog – men subtil, där handverket är på topp och anpassad till en Grand Meny
2008 Quinta Santana Reservera Lissboa perfekt vin, mognad och helt enkelt på topp

Lammvarianter med aprikoser,Pinienötter, Fänkål – en underbar rätt där den perfekta lammets smak harmonisera perfekt med fruktigheten i nötterna och aprikosen. Där fänkålen ger en fin konstrad med sin lätta syre.
2009 Herdade dos Gadus Reserva , Alentje och 2002 Chateau Baron de Pichon – Longueville – där Gardus Reserva överraskade och denna kvällen till denna rätten slog den franska klassikern – Portugals viner kan

.

Två dessert av Jordgubbar/Litschi/vitt choklad i olika varianter……Sand och strand en mästarverk i konsistenser, smaker samt optiken.
2013 Soalheiro Docil, Alvarinho den perfekta matchningen till denna härliga dessert

Till Expresson hittade vi sedan bland korallerna – flera musslor – Patisserie chokladkonst på alla högsta nivå.