Portugal har en livlig historia, rik som en troll utifrĂ„n kolonialtiden, en sjöfararnation som upptĂ€ckte mĂ„nga nya vĂ€rldar, men Ă€ven ett land som under socialismen blev Europas fattiga hörna. Mycket har förĂ€ndrats men man mĂ„ste alltid kommer ihĂ„g historien för att förstĂ„r. Kolonialismen gjorde att vi har en mĂ„ngfald av kulturers landet dĂ€r integrationen verkar har lyckats – men det tog generationer. UtifrĂ„n den gastronomiska kulturen och utvecklingen har matkulturen berikats och utvecklats, smaker och mat tekniker Ă€r olika men med stolthet anvĂ€nder man inhemska produkter av hög klass. Det Ă€ven hĂ€rlig att se att man inte följer i det spanska spĂ„ret att förĂ€ndra konsistens och smak av huvudrĂ„varan.
Den vanliga portugisen Ă€r glad, trevlig men Ă€nnu inte en livsnjutare som Ă€r ute och Ă€ter för nöjes skull, man lĂ€gger det fĂ„ pengar pĂ„ hus,bil och semester i en stuga med sjĂ€lvhushĂ„ll, detta Ă€r ett problem för det mĂ„nga högklassiga krogar med unga talangfulla krögare och kockar, vinbönder som satsar pĂ„ hög kvalitet med smĂ„ volymer och ansvarsfulla producenter av livsmedel. Det inte som i Barcelona dĂ€r Ă€ven Spanjorer Ă€r ute och njuter. Det som besöker krogar Ă€r utlĂ€ndska turister 50% av Portugals BNP kommer frĂ„n besöksnĂ€ringenâŠ..WOW. Genom att alla mĂ„sta kĂ€mpa om överlevnad och kunderna Ă€r priserna pĂ„ toppkrogar mycket lĂ„ga internationellt, en middag för tvĂ„ avsmakningsmeny för tvĂ„ med olika toppviner ligger pĂ„ 2500-3000 kr pĂ„ en en eller tvĂ„stjĂ€rnig krog. Du hittar mĂ„nga enkla krogar som sköts av unga talanger med toppmat, typ ett hĂ„l i vĂ€ggen. Undvik turistgatorna och pratar med unga mĂ€nniskor som har koll. Ăven Portugal befinner sig just nu i ett anstrĂ€ngd ekonomisk lĂ€ge – men utlĂ€ndska investerare satsar pengar och renoverar mĂ„nga pittoreska delar av staden men varsamt – ett tecken pĂ„ en fin framtid
TIPS frÄn mig
Absolut toppklass – vĂ€rd ett besök utan slips och kavaj
Prado – avslappnad Marknadens kök min favorit, marknadens produktkök vilken mat,drack resans bĂ€sta vin
Alma âïžâïž Krog okomplicerad fun dining creativ kök lite för stelt men kompetent
Encanto âïž Ett mĂ„ste vegetarisk vegansk stjĂ€rnkrog – bĂ€sta rĂ€tten pĂ„ resan WOW, nĂ„got annat Ă€n vi har hemma i Sverige
Belcanto âïžâïž Statuskrog creative och prisvĂ€rd bra vinlista, lite statuskrog har funnits i nĂ„gra Ă„r ett tempel för foodies som söker statusâŠ..
#Ă mago Toppkrog uppcomingstĂ„r Endast Chefstable med 8- 10 personer serverar 10 rĂ€tters med exceptionella viner frĂ„n smĂ„producenter – bĂ„da Ă€gare Ă€r kockar och ett par-
Drogeria – traditionell portugisisk mat – bra att lĂ€ra kĂ€nna basen i landets kök.
Samt alla markhallar – dĂ€r jag pĂ„ en utmĂ€rkt Hot Dog dĂ€r man byte ut korven mot en đŠ tentakel Bara det niâŠâŠ.eller nĂ„gra pinfĂ€rska grillade gambasâŠ.
Vi kommer sĂ€kerligen snart tillbaka – maten, miljön,mĂ€nniskor och produkterna Ă€r i vĂ€rldsklass. Det mĂ€rks Ă€ven att mĂ„nga foodies börjar upptĂ€cka landet och staden enligt krögarnaâŠâŠ..bra men viktigast Ă€r att den unga och Ă€ldre generationer börjar njuta av dessa toppkrogar och inte bara av alla det smĂ„ gatufester som finns överallt med lite kött och sardiner frĂ„n grillen med en enkel vinho verde. Inte sĂ„ dumt det heller.