Rapport från Sverige 2030
Hurra, hurra! Matkravet försvann – och med det exploderade Sverige i ett alkoholdoftande fyrverkeri av nya serveringstillstånd. Regeringen 2025 snabbutredde, alkohollobbyn tryckte på, och vips: det gamla kravet på ”lagad mat” för att få servera alkohol var historia. Nu minsann ska vi blir fria och vuxna
Vad har hänt?
Över hela landet serveras nu alkoholhaltiga drycker så länge du har tillstånd och följer lagen – och det har många gjort. Faktiskt så många att kommunernas handläggare knappt hunnit öppna sina lunchlådor innan nästa ansökningshög vält in över skrivbordet.
- Sommelieren som tidigare trängdes i sin våning? Har nu flyttat till villa med nödutgång, för att kunna hålla sina vin- och spritprovningar enligt regelverk.
- Tipsombuden? Alla har fått tillstånd. Nu lämnar man in sina kuponger med en pilsner i näven. Digitalt spelande har halverats – för nu träffas man igen!
- Folkets hus? Serverar pilsner och drinkar till medlemspris. Föreningslivet blomstrar – mötena är långa, sega och blöta.
- Bensinstationer? De bemannade gör comeback – passagerare kan ta sig en GT i väntan på vätskekontroll. Värdigt? Kanske inte. Populärt? Absolut.
Alla vill vara med
Från frisörer till bilverkstäder, klädbutiker, hunddagis – alla har förstått affärsmodellen: servera alkohol, öka merförsäljning, skapa “kundupplevelse”. Kulturlivet hänger på: varenda teater, konsert och poesikväll serverar nu vin, shots eller IPA. Till och med begravningsbyråerna har fått tillstånd – lite mingel i kyrkan innan urnan bärs ut? Klart man ska bjuda på något gott när man säger adjö. Myndigheten för yrkeshögskolan har även skapad p.g.a efterfrågan drickes utbildningar – platserna räcker inte till alkohol lobbyn trycker på.
Och restaurangerna då?
De som drev på mest har fått minst. För när alla andra kan servera billigare – utan krav på kök, kockar eller kompetens – vad återstår för krogarna? Hundratals restauranger har slagit igen. De som förr kunde balansera budgeten med hjälp av dryckesintäkter har tappat greppet. Vem ska betala för maten, personalen, hantverket? Det krävs inte längre kompetens – bara ett kylskåp och en serveringsbricka. Allt enligt devisen KÖPA – KYLA – SÄLJA .
Vem betalade kalaset?
#Alkohollobbyn, förstås. De delade ut förmånliga lån till de nyöppnade serveringsställena. Ett smart system: ju mer du säljer, desto snabbare betalar du av. Som ett payback-program med rusig eftersmak.
Så vad har vi fått?
Ett bättre restaurangliv? nej mindre antal riktiga restauranger.
Ett friskare Sverige? Tveksamt
Ett öppnare Sverige? Ja.
Ett friare Sverige? Kanske.
Ett klokare Sverige? Tveksamt.
Ett blötare Sverige? Absolut.
Skål!