Kockbristen – ingen vill bli kock.

Bara 1.8 % av alla gymnasieelever väljer att vilja bli kock  – varför –

Branschen har ju utvecklats under det senaste åren, många av vara bästa krogar och restauranger har utvecklats och erbjuder schyssta villkor, bra löner och arbetstider, samt villkor för att även kunna satsa på sin familj. Där även krögarna är förebilder – via att själva vara barnlediga. Även tekniken och utrustningen har utvecklats så att det förekommer sällan tunga lyft och själva arbetsmiljön i köket är numera oftast helt outstanding.

Vi har även fatt en restaurangpublik som oftast ställer högre krav, är intresserad och uppskattar god mat ……………

Sedan finns ju varje dag och varje timme på TV och sociala medier kockar som visar upp sig oftast via tävlingar av alla slag. Matlagningen har blivit ett vanlig TV inslag, inget populärprogram kan idag vara utan en kock eller ett matlagningsinslag, det är lika viktig som själva programmet.

Varför vill ingen blir kock – trots den stora uppmärksamheten på matlagningen – ju mera kockar i TV desto mindre sökande till Restaurangutbildningarna.

  • Är tävlingskockar det vad man ska sträva efter – dessa syns ju oftast i marknadsföringen till vara utbildningar ?  Är det här målsättningen för utbildningen ?
  • Har alla tävlingar med både amatörer och proffs – förändrad bilden av kockyrket. Du kan ju blir Sveriges Mästerkock – som vanlig person – varför går en utbildning
  • Är det överhuvudtaget nödvändig med en utbildning – när du kan lära Dig alla tekniska moment på olika webbsidor och sociala media?
  • Huvudsyfte för att vilja bli kock är inte att laga mat till gäster – utan man vill blir influenser, TV-kock, Tävlingskock eller har sin egen You-tube kanal.
  • Att man lyfter bara kockar och inte det yrken som arbetar med och framför gästerna är ännu mera bekymmersamt – men det är en annan fråga. Kocken ingår i en restaurang och där krävs mera än mat för att gästerna blir nöjda.

Jag ser aldrig att man lyfta kockyrket utifrån aspekten, att skapa en upplevelse med känsla att göra kunder och gäster nöjda tillsammans som team med andra medarbetare. Att kunna laga mat i hela världen. Det finns ingen storytellning om dessa duktiga kockar som lagar mat med passion från grunden till barnen på förskolan eller andra duktiga offentliga kök – där har man mera regelbundna arbetstider. Eller att matlagningen är en passion och inte en tävling. Jag upplever även att tävlingsmaten – upplägg – system har allt mer blivit förebild för utbildningen istället – baskunskapen och yrket. Stoltheten att verkligen ”kunna” laga mat, har en förståelse över det matlagningsprocesser och råvaror – och att hittar sina egen stil så småningom, har växlats bort till mera Copy Paste av tävlingssituationer och att efterlikna tävlingsmat via teknik och upplägg.

Jag hör sällan att man pratar om en gymnasial kockutbildning –

I utbildningen erhåller du ett bas inför ett spännande yrke med många möjligheter efter gymnasiet, genom att det ingår även högskolebehörigheten. Du utvecklas som människa, kan håller många bollar i luften, tränar upp dina sociala skills, teamkompetens och har på köpet eftertraktad yrke som är gångbar i hela världen med många möjligheter i din framtida livskarriär.